Hälisen Janne Vapaus, rauha ja tasa-arvo - niistä on hyvä yhteiskunta rakennettu

Kirkko käy vastahyökkäykseen

On jälleen taas se aika vuodesta, jolloin lähestymme kristikunnan toiseksi suurinta (ja kauppojen suurinta) juhlaa - joulua. Ja samaan aikaan vietetään vuoden kiivainta kirkosta eroamisen juhlaa. Mutta miten siihen vastaa kirkko?

Pyrkisikö se tuomaan omaa sanomaansa vahvemmin esille? Viestiä joulun ihmeestä ja Jumalan inkarnaatiosta maan päälle? Muistuttaa lähimmäisten rakastamisesta? Ei toki! Kirkko kokee aiheelliseksi muistuttaa, että kirkolliverosta voi hakea vapautusta!

Olenko jotenkin hakoteillä, kun luulen ettei kirkon tärkein tehtävä ole taloutensa turvaaminen epätoivoisin keinoin? Tuntuu siltä, että aina kun kirkko on jollain tavoin esillä julkisuudessa, perusviesti liittyy jollain tavoin talouteen. Sotaa käydään niin joukkotiedotuksen kuin sosiaalisen median rintamilla. Mutta silti koko ajan puhutaan rahasta. Myöntääkö kirkko siis itsekin, että sen olemassaolon ainoa edellytys ja syy on itse Mammona.

Toki raha on oiva ase myös vastapuolelle. Eroakirkosta.fi- sivusto julkaisi juuri tiedotteen, jossa ilakoitiin palvelun aiheuttaneen kirkolle lähes puolen miljardin tappiot. Itse iloitsen enemmän kirkon katsomuksellisen hegemonian murenemisesta kuin sen talouden rapautumisesta. Mutta hupinsa kullakin.

Ilmainen vinkki kirkolle: keskittykää sanomaanne rahan perään itkemisen sijaan. Lienee kirkollekin valtava etu, että sitä sisältä rapauttavat voimat siirtyvät muualle?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Henrik Sawela

"Ilmainen vinkki kirkolle: keskittykää sanomaanne rahan perään itkemisen sijaan. Lienee kirkollekin valtava etu, että sitä sisältä rapauttavat voimat siirtyvät muualle?"

Muuten ihan hyvä vinkiki, mutta kirkolle vinkin seuraaminen olisi kuolemaksi. Siis nopeamman kuoleman kuin tällä hetkellä...

Kirkon aate nyt vaan on niin mahdoton koulutetulle ihmiselle, että kun sitä heilutetaan hänen edessään, hän ihmettelee ja havahtuu miettimään miten ihmeessä on tuollaista alkeellista aatetta levittävän järjestön jäsen.

Kirkon johdossa tuo on jo tiedostettu aikoja sitten ja siksi ei ydinsanomaa pidetäkään esillä muutoin kuin ihan pakollisissa tilanteissa, ja silloinkin hyvin vesitetyssä muodossa.

Miksi? No siksi, ettei maallistuminen ole tapahtunut vain kirkon ulkopuolella vaan myös sen viranhaltijoissa!!!
Kirkon johdossa on fiksuja ja hyvinkoulutettuja ihmisiä ja he ovat, tutustuessaan yliopistossa kristinuskon juuriin, tajunneet, että heidän lapsuudenusko on kovin kaukana totuudesta. Mutta kun pappislupaus on annettu ja koko ura on kiinni siitä että pysyy ruodussa, niin...

Muualla Euroopassa ollaan jo tilanteessa että varsin monessa maassa kristinusko on vähemmistöuskonto eikä siellä kirkkojen sisällä uskota enää mihinkään ihmeisiin, kirkon kehityksenkään suhteen...

Down Goes Kirkko!

Jussi Jäntti

Kirkolla on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa:

1. Jatkaa toimintaansa kansan kirkkona, suomalaisen yhteiskunnan osana ja suomalaisia perinteitä ja sosiaalisia muotoja ylläpitäen. Tämä edellyttää rohkeaa ja rehellistä avautumista mm. kirkon historiasta ja opeista sekä keskustelua uskonnollisen yhteisön roolista uuden ajan yhteiskunnassa. Tällaiselle koko kansan kirkolle on edelleen sosiaalinen tilaus ja tarve.

2. Kirkko voi myös pitäytyä enemmän tai vähemmän tiukasti oikeaoppisessa fundamentalismissa, joka merkitsee erottumista ja eristäytymistä muusta yhteiskunnasta ja sen kehityksestä. Kirkolle tämä on marginalisoitumisen, näivettymisen ja tuhon tie.

Kaikki välimuodot ovat käytännössä mahdottomia. Tosin olen alkanut epäillä, että aika on jo mennyt ohi tuon ensimmäisen vaihtoehdon osalta.
Jäljelle näyttäisi tällöin jäävän vain julkisoikeudellisen kirkon toiminnan lopettaminen ja kohtalon miettiminen - siis muiden toimesta.

Toimituksen poiminnat