Hälisen Janne Vapaus, rauha ja tasa-arvo - niistä on hyvä yhteiskunta rakennettu

"Kokoomuksen vika!"

Eduskunnan lakivaliokunta teki tänään odotetun päätöksensä valmistella tasa-arvoista avioliittolakia ajavasta kansalaisaloitteesta hylkäävän mietinnön. Vaikka tulos oli odotettavissa, oli se silti pettymys monille, jotka asiaa tärkeänä pitävät. Niin myös minulle.

Yhtä odotettua oli siitä syntynyt oikeutettu raivo sosiaalisessa mediassa, jossa ei leimakirveiden heittelyä säästelty. Etenkin vihreiden suunnasta on syyttävä sormi ollut kovasti osoittamassa kokoomuksen suuntaan, jonka neljästä lakivaliokunnan jäsenestä kolme, Anne Holmlund, Markku Mäntymaa ja Kari Tolvanen, äänestivät hylkäämisen puolesta, Jaana Pelkosen jäädessä yksin pitämään vähemmistöjen puolta. Toki demarit ovat myös saaneet osansa, eikä perussuomalaisten Arja Juvostakaan ole täysin unohdettu.

Kokoomus ottaa nyt takkiinsa - ja ihan aiheesta - mutta onko kaikki kritiikki täysin paikallaan? Kokoomuksessa - toisin kuin ryhmäkuria vastustavissa (sic!) perussuomalaisissa - tasa-arvoinen avioliittolaki on määritelty omantunnonkysymykseksi, jossa kansanedustajilla on vapaat kädet äänestää omien arvojensa mukaisesti. Olkoonkin, etten itse voi käsittää ihmisoikeuskysymyksiä omantunnon alaan kuuluviksi. Mutta koska pelin säännöt ovat nyt nämä, niiden mukaan on pelattava.

On sääli, että juuri lakivaliokuntaan on valikoitunut kohtuuttoman suuri edustus kokoomuksen konservatiivisiipeä. Mutta jossain toisessa kysymyksessä ja valiokunnassa tilanne voisi olla periaatteessa sama. Kokoomus kuitenkin puolueena on asettunut tukemaan lakimuutosta, ja yksittäisten kansaedustajien toiminta voidaan siinä kontekstissa nähdä korkeintaan kiusantekona.

Oudointahan tässä on ollut Holmlundin ja kumppaneiden selittely kansalaisaloitteen teknisistä puutteista. Kyseessä on kuitenkin tähän asti parhaimmin valmisteltu kansalaisaloite, joten rehellisyyden nimissä voisivat edes sanoa suoraan vain vastustaneensa itse sisältöä. Holmlundin logiikalla (jos se olisi johdonmukainen) tässä maassa ei juuri lainsäädäntöä syntyisi edes hallituksen esityksistä.

Onneksi asia siirtyy vielä valiokunnan kielteisestä kannasta huolimatta suuren salin äänestettäväksi, ja vasta silloin kokoomuksenkin kanta todella punnitaan. Toivottavasti demaritkin raahautuvat paikalle, ja persuissa uskalletaan olla rohkeasti omaa mieltä, vaikka olisikin Timo Soinin kanssa eri linjoilla. Syksy näyttää, onko Suomi Pohjoismaa vai kuulummeko aivan muihin viitekehyksiin.

Toki minä ja Kansallinen sateenkaariryhmä toivomme, että kokoomus löytää selkärankansa syksyyn mennessä, ja sanoo rohkeasti "TAHDON" yhdenvertaisemmalle Suomelle. Syyttelyn sijaan toivon kuitenkin asiallista ja rakentavaa yhteistyötä yhteisen tavoitteemme eteen.

Kirjoittaja on kokoomuksen HLBTI-läheisjärjestö Kansallinen sateenkaariryhmä - Kasary ry:n puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomi on Putinlandia ollut jo pitkään monessa mielessä.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Suomi on jeebuslandia. Raamatusta etitään sopivia kohtia minkä perusteella ihmiset eivät saisi olla yhdenvertaisia ja sitten vielä sen oman mielipiteenhän täytyy olla ehdottoman oikea muillekkin ihmisille koska raamattu sanoo niin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Olisi hienoa kuulla miksi ei kannata, löytyykö siihen oikeita järkiperusteita? Mun mielestä turhaa on isoon kirjaan vedota. Noloa että 2014 luvulla ei ihmiset halua tasa-arvoa. Emme todellakaan ole saman veroisia kansalaisia tässäkään asiassa.

Antti Jokinen

"Syksy näyttää, onko Suomi Pohjoismaa vai kuulummeko aivan muihin viitekehyksiin."

näinhän se on. Täällä Itä-euroopassa on vieläkin kova hinku euroon, Pohjoismaissa taas ei ollenkaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Anne Holmludhan sitä viivytti viimeksikin,siis koko asian käsittelyä.Kokoomus ei koskaan hyväksy homojen eikä muidenkaan tasa-arvoa eikä tasa-arvoisia ihmisoikeuksia.Amerikan malliin vihataan homoja,paitsi elokuvissa.EU:n sisällä on valtioita jotka eivät hyväksy ihmisoikeuksia eivätkä tasa-arvoa ,ei Suomikaan voi olla erimieltä.Nihkeältä vaikuttaa eu:n ykkösvaltakunnassakin..

http://ranneliike.net/teema/keskustelu-homojen-oik...

Suomessa rikotaan niin YK:n kuin EIO:n tuomioiden ja huomautusten perusteella oikeuksia joita ihmisellä kuuluu lainmukaan olla.

Koskee niin lapsia kuin perheitä jne.Tämä ongelma ei ole pelkästään homojen avioliittolakia koskeva.
Tasa-arvo tarkoittaa jokaisen oikeutta omaan elämään ja elämänsä elämiseen omana itsenään ilman sallittua syrjintää ja syrjäyttämistä.Jos puhutaan ja toimitaan valikoidun tasa-arvon käsitteellä ,kuten nyt,on turha edes mainostaa tasa-arvon toteutumista Suomessa.

Kalevi Wahrman

Kokkarit näyttävät ihan homoilta.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä
Käyttäjän leilamustanoja kuva
Leila Mustanoja-Syysmeri

Tämänpäiväisen selittelyfarssin jälkeen pelkään, että syksyllä tilanne on erinomaisen hankala johtuen ensi kevään eduskuntavaaleista. Syksyllä kun kansanedustajien on todistettava lojaaliuutensa puoluejohdolle päästäkseen uudelleen ehdolle. Silloin eivät homojen ihmisoikeudet paljoa paina, kun on oma eduskuntapaikka jatkolla. Takit vain viuhuvat kun tasa-arvoista avioliittoa aiemmin kannattaneet ja syksyllä vastaan äänestävät keksivät kaikenlaisia naurettavia selityksiä yrittäessään säilyttää poliittiset kasvonsa.

Toivon superhartaasti olevani väärässä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Sanon suoraan Piraattina, vaikkakin ohjelmassamme on sukupuolineutraali avioliittolaki, vastustavani aloitteen sisältöä. Se tarjoaisi sellaisenaan samaa sukupuolta oleville pareille ulkoisenkin adoptio-oikeuden, aiheuttaisi ongelmia kirkossa ja uskonnollisissa yhdyskunnissa ja voisi seurannaisvaikutuksina tuottaa myöhemmin naisparien vanhemmuusolettaman ja sijaissynnytysten laillistamisen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tuo "teknisten puutteiden" taakse piiloutuminen on nähtävästi useiden lakialoitetta vastustaneiden peruste, kun eivät suoraan kehtaa myöntää homofoobisuuttaan.

Kansanedustaja tietää aivan hyvin, että kansalaisaloite ei ole koskaan pilkulleen se lakiesitys, josta äänestetään joko kyllä sellaisenaan tai sitten ei.

Mutta kansaa sumutetaan uskomaan niin, ja tällä kertaa sumuttajina ovat kunnostautuneet nimenomaan kokoomuslaiset. Jossain muussa yhteydessä tätä tosiasioiden kiertelyä nimitettäisiin valehteluksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Oma näkemykseni on, että kansalaisaloite nimenomaan pitäisi joko hyväksyä tai hylätä pilkkuakaan muuttamatta. (Ja mieluummin kansanäänestyksessä kuin eduskunnassa, mutta se nyt on oma kysymyksensä.)

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Ei ole homopelkoa, jos suhtautuu penseästi ajatukseen ss-liittojen adoptio-oikudesta, tai haluaa puolustaa uskonnollisten yhteisöjen oikeutta itse määritellä vihkiperusteensa.

Esimerkiksi itse en halua antaa homopareille adoptio-oikeutta, enkä halua pakottaa kirkkoja hyväksymään heidän vihkimistään. Niin mitä lakialoitteesta jäisi? Ymmärtääkseni oikeus ottaa sama sukunimi. Jos näin on, itseni kannattanee yksinkertaisesti torjua koko ajatus, koska ainut hyväksymäni muutos on melko yhdentekevä.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

Lakialoitehan ei velvoita uskonnollisia yhdyskuntia mihinkään. Kirkot voisivat jatkossakin päättää vihkimisistään itse.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Tuo viitekehys-läppä on aivan älytön. Senkö takia meillä aikanaan rakennettiin hyvinvointivaltiota, että a) se on itsessään arvokas päämäärä vai siksi, että b) halusimme kuulua pohjoismaiseen viitekehykseen. Samalla argumentilla tuputetaan Natoa, nyt kun tulee päättää, haluammeko kuulua läntiseen "viitekehykseen". Jos asiaa voi puolustaa asiallisilla argumenteilla (kuten mielestäni hetero- tai sukupuolineutraalia avioliittoa), miksi horista hevon paskaa "viitekehyksistä". Viitekehyksiin vedotaan siksi, että ihmiset eivät ajattelisi itse asiaa. Miksi? Senkö takia, että viitekehys-tuuba on suunnattu heille, jotka syystä tai toisesta eivät tunnista itse asian arvoa, tyyliin, vaikka homopari naapurissa vittutaa, kai Pohjoismaat on sinulle tärkeämpi "viitekehys" kuin Venäjä ou quelque chose dans ce genre? Surullisinta tässä debatissa on juuri se, että avioliittokiihkoilijat molempiin suuntiin tuntuvat lähinnä kisailevan huonoimman argumentin palkinnosta.

Toimituksen poiminnat