Hälisen Janne Vapaus, rauha ja tasa-arvo - niistä on hyvä yhteiskunta rakennettu

Kohti ihmislähtöisempää translakia

  • Kuva Amnestyn sivuilta: https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/itsemaaraamisoikeus-sukupuoleen/
    Kuva Amnestyn sivuilta: https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/itsemaaraamisoikeus-sukupuoleen/

Tänään 17.5. on jo totuttuun tapaan maailmalla vietetty kansainvälistä homo- ja transfobian vastaista päivää. Täällä Suomessa on jälleen, kuten tapana on ollut, jaettu päivän kunniaksi Hyvän tahdon lähettilään titteli, jonka tänä vuonna ansiokkaasti pokasi keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Annika Saarikko. Palkinnon myöntää vuosittain aina 17.5. Sateenkaariyhteisöt ry, ja huomionosoituksen ovat aiemmin saaneet mm. myös kokoomuslaiset Alexander Stubb (2008) sekä Lasse Männistö (2013). Saarikko onkin ensimmäinen (muttei toivottavasti viimeinen) lajissaan keskustalaisena palkinnon saajaana. Tästä valtavat onnittelut hänelle!

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että meillä asiat ovat yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien osalta mallikkaasti. Tästä viimeisimpänä osoituksena varmasti viime vuonna hyväksytty avioliittolain muutos kattamaan myös samaa sukupuolta olevat parit. Kuitenkin epäkohtia löytyy meiltäkin, eikä vähiten siinä, miten kohtelemme transsukupuolisia kansalaisiamme.

Niin sanottu translaki, laki trasseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta, on yksi näistä epäkohdista. Laki nimittäin on suorastaan nöyryyttävä ja ihmisarvoa alentava: vaatimukset siviilisäädyn muuttamisesta ja lisääntymiskyvyttömyydestä loukkaavat törkeällä tavalla yksilön itsemääräämisoikeutta. Onneksi uuden avioliittolain myötä siviilisäätykysymys ei enää ole ajankohtainen.

Suurempi epäkohta on ehdottomasti sterilisaatiovaatimus. "No mutta eihän mies voi synnyttää", saattaa joku nokkelampi todeta (ja joku aina toteaakin). Entäpä jos voisikin? Fakta on se, että monilla sukupuoltaan korjaavilla on jo entuudestaan omia biologisia lapsia. Pelkästään siinä mielessä sterilisaatiovaatimus on käsittämätön. On ihmisen oma asia, mitä keholleen tekee, ja tarpeettomista hoidoista luopuminen toisi myös säästöjä. Myös Euroopan ihmisoikeusvaltuutettu on kehottanut Suomea korjaamaan tämän epäkohdan.

Uuden tai korjatun lain lähtökohdaksi tuleekin ehdottomasti ottaa ihmisoikeudet ja itsemääräämisoikeus. Transsukupuolisuus itsessään on yksilölle varmasti rankka asia ilman, että sitä rankkuutta lisätään tarpeettomilla ja loukkaavilla toimenpiteillä. Ihmisoikeuslähtöinen tulkinta onkin jo saanut merkittävää jalansijaa muualla Euroopassa - toivottavasti pian myös Suomessa.

Toivonkin, että keskusta seuraa varapuheenjohtajansa viitoittamalla tiellä, ja noudattaa oman puoluekokouksensa linjausta lakimuutoksen tarpeellisuudesta. Periaatteessahan työ on jo Sosiaali- ja terveysministeriössä tehty, joten ei tarvita muuta kuin poliittisia päätöksiä. Pienillä asioilla voidaan saada suuria aikaiseksi!

Miten tämä kaikki siis minuun liittyy? Ei sitten yhtään mitenkään! Eikä tarvitsekaan, koska oikeudenmukaisuutta voi puolustaa myös ilman, että on ns. oma lehmä ojassa. Tämä muistutuksena niille, jotka kuvittelevat, että "homosaation" (sic) edistäminen on vain "homojen hommaa".

 

Kirjoittaja on kokoomuksen läheisjärjestö Kansallinen sateenkaariryhmä - Kasary ry:n puheenjohtaja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Hyviä esimerkkejä löytyy mm. Tanskasta ja Maltalta.

Kun aiheesta keskusteltiin eduskunnassa taannoin, Zyskowitz taisi lausua kuolemattomat sanat "mies ei voi synnyttää", ja kun häneltä tivattiin asiaperusteita, niitä ei ollut: "kun minusta tuntuu siltä..."

Toivottavasti Sipilä noudattaa puoluepäätöstä ja vie asian maaliin!

Kari Savinen

Kalenterissa on tämä päivä merkitty Kaatuneitten muistopäiväksi, mutta se on valintakysymys minkä tärkeimmäksi kukin näkee....

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tärkeitä päiviä molemmat - eikä ensinkään ristiriitaisia. Muutaman kerran olemme transtapaamisissa sytyttäneet kynttilät sodan uhrien muistoksi!

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

Aivan oikeassa olet kalenterin suhteen, ja samoin on Minna-Maaria siinä, etteivät asiat ole toisiaan poissulkevia, vaan samalle päivälle mahtuu useampikin asia. Kaikki kunnia siis sodissamme kaatuneille.

Juha Kuittinen

Aivan oikeassa olet Kari- nimenomaan valintakysymys.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Avarakatseisille ihmisille asia ei ole valintakysymys, sillä he kunnioittavat molempia päiviä.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #6

"Matalaotsaisuuttani" mukaellen valinta oli helppo.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka Vastaus kommenttiin #7

Miksi tuo matalaotsaisuus on sitaateissa?

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Minusta sotaveteraanien ja sankarivainajien muistaminen ja kunnioittaminen on niin itsestäänselvyys,että tarvitseeko sitä edes asian tärkeysjärjestysta miettiä.Ihmisarvon ja tasa-arvon antaminen kaikille ihmisille pitäisi olla samoin itsestäänselvää,vaan eihän se näin kuitenkaan ole siitä pitävät kaiken maailman kuittiset ja saviset tehokkaasti huolta,kuka kristillisellä lähimäisenrakkaudellaan,kuka ihan silkkaa..hmm..no vaikkapa matalaotsaisuuttaan.
Huomaatehan herrat Savinen ynnä Kuittinen,että vastaan siinä samassa matalaotsaisuuden hengessa,kuin mitä tekin tuossa kommentoitte..tässä sitä nyt ollaan kolmen kimpassa..uskis,persuko kenties ja homo hulvattoman hauskaa,eikös..ja uskokaa,että siellä sodassa oli homojakin,jotka osaltaan takasi sen,että voitte halveksia ihan rauhassa ja vapaasti.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Mielenkiintoista on se, että matalaotsaiset kommentit tulevat kaukaa ulkokehältä. Testasin kuukausi sitten transihmisyyden ja armeijan touhujen miksausta mennessäni kertausharjoituksiin. Päälläni oli varusvarastolle siirtyessä kaunis tunika, kirkkaanpunaiset housut ja pitkävartiset korkosaappaat. Tukka oli laitettu ja kulmat ja ripset värjätty.

Ihmettelin harjoitusten alettua, etteikö asia nyt kertakaikkiaan kiinnosta ketään. No kiinnostihan se, yhtä kantahenkilökuntaan kuuluvaa, joka sotilaskotiin kahville mennessä tuli kommentoimaan siviiliasuani. Kerroin, että oli sodan aikankin rintamalla joku sotilas meikkipussin kanssa ja kun korsukavereilta kysyttiin, etteikö asia ihmetyttänyt, niin vastaus oli napakka: "Jos hommansa sotilaana täällä täyttää, niin yks ja sama, mitä korsussa tekee!"

Yhdessä totesimme, että näin se on edelleen: "Näytä miltä näytät kunhan paikkasi täytät!" Homma jatkuu samalla porukalla Wihuri 2015-harjoituksissä, korvakorut kimmeltäen ja hiukset värjättyinä! Kun jokainen voi olla oma itsensä, luottamus porukan kesken lujittuu. Hyvä niin, sillä oma sijoitukseni säilynee taistelujoukoissa aina 60 ikävuoden paalulle saakka ja kertauksia jatkossakin riittää.

Asiat eivät ole useinkaan toisiansa poissulkevia....

Kari Savinen

Voitte kyllä aivan vapaasti olla homoja, transuja jne. mitä niitä onkaan.

Kalenterissa olevasta päivästä oli kyse, omassa ei ollut mitään merkintää homo ja transfobian päivästä.

Ihmisarvo on taas sellainen joka meillä on jokaisella sama, mutta teidän pitää muistaa se, että se sama arvo on myös niillä jotka ovat käytökseltään jotain muuta kuin homoja tai transuja jne.

Toimituksen poiminnat