Hälisen Janne Vapaus, rauha ja tasa-arvo - niistä on hyvä yhteiskunta rakennettu

Kerran vielä

Huomenna torstaina 16.2.2017 Suomen parlamentissa käydään (toivottavasti) viimeistä kertaa keskustelu siitä, voivatko kaksi samaa sukupuolta olevaa täysivaltaista ihmistä solmia avioliiton 21. vuosisadan Suomessa. Mitään uutta tämä keskustelu ei varmasti tule tarjoamaan, sen voi varmaan kuurosokea Reettakin todeta. Puhujanpöntöstä tullaan kuulemaan tulikivenkatkuista vihaa, vääristelyä ja suoranaista valehtelua. Tietenkään irrationaalista pelottelua unohtamatta.

Se, että Aito avioliitto -kansalaisaloitetta ylipäänsä käsitellään aloitteen tekijöiden (tahallisen?) vitkastelun vuoksi poikkeuksellisen pikaisella aikataululla ja huonolla valmistelulla on oma kysymyksensä, johon en tässä yhteydessä koe tarvetta puuttua. Myös siitä on kaikki tarpeellinen jo sanottu. Pääasia on, että tämä asia saadaan nyt viimein lakaistua pois päiväjärjestyksestä.

Sen sijaan vetoan kaikkiin inhimillisyyteen kykeneviin kansanedustajiin: Älkää antako tälle farssille enää yhtään ylimääräistä huomiota. Debatti tästä aiheesta on jo kuultu niin moneen otteeseen, että uusi "keskustelu" samoin sanankääntein tuntuu lähinnä surkuhupaisalta. Antakaa mikaniikkojen ja saritanusten saarnata samoja vanhoja virsiä keskenään, eduskunta on liian arvokas paikka näin arvottoman näytelmän uusintanäytöksille. Tehkää vaikka mieluummin jotain järkevää isänmaan hyväksi sillä ajalla. Tukenne oikealle asialle, kansalaisten yhdenvertaisuudelle, voitte sitten osoittaa äänestyksessä – hiljaa ja arvokkaasti.

Kohta tämä vuosia jatkunut pelleily on onneksi ohi. Mitä nopeammin, sen parempi. Rakkaus voittaa, ja Suomi siirtyy (vuosia aivan liian myöhään!) entistä yhdenvertaisempaan aikaan 1.3.2017. Sille aion nostaa maljan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tanus varmaan tuttuun tapaan pitää pitkää saarnaansa. Minulle tämä asia on selvä, että tasa-arvoinen avioliitto tulee voimaan 1.3.2017 ja Aito Avioliitto-aloite loppuu tähän ja siitä on turha nurista myöhemminkin, koska sille on kohdeltu lakien mukaan kaikin tavoin ja päätetty, ettei se tule toteutumaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Avioliittolain osalta todennäköisesti päästään ratkaisuun jo tällä viikolla, mutta ei keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä eduskunnassa siihen pääty. Seuraavaksi vastaava keskustelu viritellään äitiyslaista. Todennäköisesti kirkon kärvistely avioliittoasioissa nousee myös tapetille. Edustajat, jotka valittavat vähemmistöjen näkyvyyttä pitävät meitä näkyvillä.

Käyttäjän jannehalinen kuva
Janne Hälinen

Aivan totta. Vielä on monta epäkohtaa korjattavana, mm. translaki. Myös äitiyslaki-kansalaisaloite on eduskunnassa käsittelyssä, ja sen palattua suureen saliin tulemme jälleen seuraamaan tätä absurdia näytelmää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Koko palettia emme voi kerralla korjata, mutta kun pohja on kunnossa, niin voimme sitten sitä mukaa korjata epäkohtia kuntoon.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Saa nähdä vieläkö joku vaaleissa käyttää avioliittoa keppihevosena äänien kalasteluun. Toivottavasti ei.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Aivan varmasti käytetään. Se on osasyy Aa-aloitteen tuomiseen äänestykseen. PS ja KD saavat siitä oletetun hiljaisen enemmistön edessä sulan hattuun. Sillä kutitellaan äänestäjiä jo kuntavaaleissa (kyllä vain), puhumattakaan seuraavista eduskuntavaaleista ja puheenjohtajakisoista.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala Vastaus kommenttiin #8

Olet varmaan oikeassa. Vielä muutaman vuoden ajan "Aito Avioliitto" mantralla saa jonkin verran ääniä kalasteltua. Mutta uskoisin että jo yllättävän nopeasti yhteiskunta sopeutuu siihen hirvittävään ajatukseen että samaa sukupuolta olevat ihmiset voivat mennä naimisiin jonka jälkeen julkinen AitoAvioliittolaisuus todennäköisesti syö enemmän ääniä kuin kasvattaa. Näin ainakin itse haluan uskoa positiiviseen kehitykseen.

Juuso Hämäläinen

Reaalimaailmassa nyt 21. vuosisadalla ei enemmistöä pätkääkään kiinnosta eri tavoin sukupuolisesti suuntautuvat ja heidän liittonsa. Tämä unohtuu näissä keskusteluissa kokonaan.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Sosiaalinen media ja esim. tämä foorumimme on kiinnostuksesta ilmiselvästi täysin vastakkaista mieltä. Olipa tarjolla millaista mielenkiintoista puheenaihetta tahansa, vähemmistöjen asiat nousevat suosituimmiksi. Aivan enemmistön ansiosta.

Sinänsä olisi mukavaa, jos hiljaiseen enemmistöön identifioituva äänekäs vähemmistö pitäisi pienempää ääntä. Toki ymmärrämme, että harmittaa, mutta käninä tuottaa vastakäninää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Reaalimaailmassa nyt 21. vuosisadalla minua enemmistön edustajana kiinnostaa paljon se, että eri tavoin sukupuolisesti ja seksuaalisesti suuntautuneiden elämä olisi helpompaa. Toivon, ettei heidän tarvitsisi suuntautumisensa vuoksi joutua kaltoin kohdelluiksi ja syrjityiksi.

Lihaa syövänä heteromiehenä koen meidät kaikki ihmisinä samanarvoisiksi ja ihmisoikeudet samanvertaisina meille kaikille. Lainsäädännöllä sateenkaariväen oikeuksia on nyt saatu vähän kohennettua. Olen ylpeä siitä. Transsukupuolisten oikeuksien edistäminen on seuraava tärkeä askel tässä tavoitteessa.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Vajoavatko herätyskristilliset piirit eksistentiaaliseen kriisiin, kun tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään? Löytävätköhän ne enää elämilleen merkitystä?

Ainakin kristillisdemokraattien on keskittävä joku uusi teema olemassaololleen, eutanasiankaan vastustaminen ei käy kun sillä on niin laaja kannatus, sukupuolineutraalit wc:iden vastustaminen on ehkä liian pieni asia puolueen identiteetin ja puolueen tarkoituksellisuuden takaajaksi.

Perussuomalaisille jää sentään EU:n ja maahanmuuttopolitiikan arvostelu – paitsi ovat hallituksessa vastuussa niistä kummastakin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sitä paitsi invalidien vessat olivat pitkään jo neutraalisia paikkoja ja kas kummaa, myös kotonakin ei ole eroteltu, että onko paikka tyttöjen vai poikien eriö?

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Joka kerta asiasta kommentoidessani täällä on aina löytynyt joku joka kehtaa väittää ettei AA-liike ole uskontokuntiin sitoutunut.

Vastustajilla on harha siitä, että kansan syvät rivit olisivat heidän puolellaan. Vaikka melkoinen osa periaatteessa olisikin, he ajattelevat pragmaattisesti että voimaan astuvat avioliittolain muutokset eivät ole itseltä mitään pois.

Eli jäljelle jää että uusi laki on omaa uskonnollista maailmankatsomusta vastaan, Jumala kostaa paiskomalla tulikiveä ja Suomi valtiona matkaa helvettiin. Jos näin käy, niin eiköhän tää nyt mene samaan konkurssiin Hannu Salaman Juhannustanssit-kohusta lähtien.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nohnoh, Jukka.

AA-aloite oli fundamentalistikristillisen ryhmän aikaansaannosta. Älä kuitenkaan loukkaa uskontokuntaa. Ei uskontokuntani ole ollut sitoutunut Aito avioliitto-aloitteen edistämiseen. Suuri osa evankelis-luterilaisista (minä mukaan lukien) on ollut koko ajan AA-aloitetta vastaan.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Jos sukupuolineutraali wc on heille suuri kammotus niin herää kysmys miten he pärjäävät pitkillä lennoilla, junamatkoilla tai vaikkapa vain bussimatkalla Suomen sisällä. Lentokoneissa ja junissa kun wc:t ovat jo vuosikymmeniä olleet sukupuolineutraaleja.

Pekka Kytölä

Kun avioliitto- ja eutanasiakeskustelu on ohi voi Päivi Räsänen joukkoineen alkaa vastustaa junien ja lentokoneiden syntistä ja sairasta sukupuolineutraalia vessakäytäntöä. Niin ja siis kotien myös.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun käydään yhdessä Ps ja Krst. USA rukousaamiaisella. Kun yhdessä vastustetaan lakialoitteella kaljamainokset piiloon rekoista ym.

Soini: Homot ja avioliitto eivät kuulu samaan lauseeseen
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ottaa blogissaan jyrkän kielteisen kannan samaa sukupuolta olevien avioliittoon. Soinin mielestä homoista ja avioliitosta ei pitäisi puhua samaan aikaan.
Politiikka26.4.2013

On kristilliset saanut hyvän kumppanin PS ,lisäksi Kepu,kok Lestadiolaiset.
edm. ryhmät päättää kuinka "siveästi" Luterilainen (edemmistö)kansa elää.

Käyttäjän JoriNieminen kuva
Jori Nieminen

Juurikin näin. Tämän asian tiimoilta on keskustelut käyty, äänestetty ja laki hyväksytty & Presidentti sen on vahvistanut. Eduskunnalla on paljon tärkeämpiäkin asioita mietittävänään kuin vatvoa jo kertaalleen päätettyä asiaa.

Toimituksen poiminnat